Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka makowe z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka makowe z marmoladą różaną i delikatną pianką efektownie wyglądają i rewelacyjnie smakują.

Ciasteczka makowe z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka makowe z pianką

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 4 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • Piana:
  • 1 białko
  • 14 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag marmolady z różą
  • wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka makowe z pianką
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, mak, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, aromaty. Dokładnie posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć przynajmniej na pół godziny. Następnie rozwałkować, i foremką wycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować marmoladą różaną. Białko z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę ( ubijać około 8 minut aż piana będzie błyszcząca). Pod koniec dodać ocet. Pianę ułożyć na ciasteczkach, posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 18-20 minut.
Ciasteczka makowe z pianką
Masło posiekać z mąką i pozostałymi składnikami
Ciasteczka makowe z pianką
Zagnieść ciasto odłożyć do lodówki na pół godziny
Ciasteczka makowe z pianką
Ciasto rozwałkować wycinać ciasteczka smarować marmoladą
Ciasteczka makowe z pianką
Wyłożyć pianę posypać wiórkami kokosowymi

Tagi:

ciasto mak