justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pieguski makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne i bardzo delikatne ciasteczka z makiem

Pieguski makowe

Składniki:

Pieguski makowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieguski makowe
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na bardzo sztywną pianę. Małymi porcjami do piany dodajemy cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy jajka i również miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę i delikatnie miksujemy ją z jajkami. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy okrągłe ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Między ciasteczkami powinny być odstępy. Każde ciasteczko po wierzchu posypujemy makiem. Pieczemy je około 10 minut w 180 stopniach. Gotowe są delikatnie złote. Upieczone powinny dobrze przestygnąć. Przekładamy je dżemem i składamy po dwa.

Tagi:

jajko jajka mak