Sposób przygotowania:
Ciasteczka marchewkowo-migdałowe
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, schłodzone i pokrojone w w kostkę masło.Wyrabiamy ciasto rękami bądź mikserem.Dodajemy 2 stołowe łyżki cukru,pół łyżeczki proszku do pieczenia,2 migdałowe olejki.Ponownie ucieramy ciasto.Następnie dodajemy wyciśnięty sok z jednej cytryny,szklankę potartej marchewki.i niepełne pół szklanki zmiksowanych migdałów.Wyrabiamy dokładnie ciasto.Cisto posypujemy mąką,zawijamy w folię i schładzamy w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto lepiej się wyrabia. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm.z ciasta wycinamy paski o szerokości około 2 cm.Mogą być wycinane specjalnym ozdobnym nożem z ząbkami. Tak wycięty pasek ciasta zawijamy w rulonik tak że środek ciasta zostaje pusty. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 stopni około 10-15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu do środka ciasteczek szprycą wkładamy dżem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 stopni około 10-15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu do środka ciasteczek szprycą wkładamy dżem.