kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ciasteczka marchewkowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka pasują na kawy.

Ciasteczka marchewkowo-migdałowe

Składniki:

Ciasteczka marchewkowo-migdałowe

 

  • 1 szklanka potartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 stołowe łyżki cukru białego
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 2 olejki migdałowe
  • niepełne pół szklanki zmiksowanych migdałów
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 1 mały słoiczek dżemu jagodowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka marchewkowo-migdałowe
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, schłodzone i pokrojone w w kostkę masło.Wyrabiamy ciasto rękami bądź mikserem.Dodajemy 2 stołowe łyżki cukru,pół łyżeczki proszku do pieczenia,2 migdałowe olejki.Ponownie ucieramy ciasto.Następnie dodajemy wyciśnięty sok z jednej cytryny,szklankę potartej marchewki.i niepełne pół szklanki zmiksowanych migdałów.Wyrabiamy dokładnie ciasto.Cisto posypujemy mąką,zawijamy w folię i schładzamy w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto lepiej się wyrabia. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm.z ciasta wycinamy paski o szerokości około 2 cm.Mogą być wycinane specjalnym ozdobnym nożem z ząbkami. Tak wycięty pasek ciasta zawijamy w rulonik tak że środek ciasta zostaje pusty. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 stopni około 10-15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu do środka ciasteczek szprycą wkładamy dżem.