bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Ciasteczka maślane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 65
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super spawa do chrupania. Te ciasteczka maślane są smaczniutkie, kruchutkie, idealne do kawusi i herbatki.

Ciasteczka maślane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka maślane

 

  • 200 g masła
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 całe jajo
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane
Mąkę przesiać. Połączyć wszystkie składniki, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Następnie należy schłodzić w lodówce około 1/2 godziny. Formować małe kulki, które należy rozpłaszczyć do grubości 0.5 cm /można to robić denkiem od szklanki, tłuczkiem do ziemniaków lub używać innych foremek np. od masy cukrowej/ . Układać na blaszki wyłożone papierem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 8-10 minut /góra-dół/.
Ciasteczka maślane
zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Ciasteczka maślane
każdą kuleczkę spłaszczyć denkiem od szklanki lub tłuczkiem do mięsa
Ciasteczka maślane
ułozyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
Ciasteczka maślane
piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 8-10 minut