Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciastka są tłuste jak każde maślane, jednak warto raz na jakiś czas sobie takie zaserwować. Sprawdzą się również na świątecznym stole jako zamiennik pierniczków.

Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane

Składniki:

Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane

 

Sposób przygotowania:

Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane
Mąkę razem z cukrem pudrem i goździkami przesiewamy do miski. Do tego dodajemy zimne masło i aromat pomarańczowy. Zagniatamy dość szybko i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Z zimnego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozgniatamy widelcem, aby uzyskać wzorek. Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.