Sposób przygotowania:
Ciasteczka maślane z marmoladą różanąSiekanie składników:
Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać cukier puder i sól, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać.
Przygotowanie ciasta:
Uformować kopic, wbić jajo, zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Pieczenie ciastek:
Schłodzone ciasto rozwałkować podsypanej mąką stolnicy. Wykroić krążki (użyłam literatki).
Poukładać na blasze lub dwóch wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na rumiano.
Wystudzić.
Przekładanie ciasteczek:
Połowę z ciasteczek równomiernie i obficie nasmarować marmoladą różaną.
Kończenie ciastek:
Zalepić z drugą połową ciastek, lekko dociskając. Ciasteczka obsypać cukrem pudrem. Smacznego!