Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, chrupiące i pachnące ciasteczka jak u babci, przełożyłam je marmoladą różaną, ale z powodzeniem można użyć innej ulubionej :)

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną

 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 350 g marmolady różanej
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną

Siekanie składników:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną
Masło wysiekane z mąką i cukrem pudrem

Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać cukier puder i sól, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać.

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną
Kopiec z mąki, cukru i masła z wbitym do środka jajkiem

Uformować kopic, wbić jajo, zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Pieczenie ciastek:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną
Ciasteczka maślane w trakcie wykrawania literatką

Schłodzone ciasto rozwałkować podsypanej mąką stolnicy. Wykroić krążki (użyłam literatki).

Poukładać na blasze lub dwóch wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na rumiano.

Wystudzić.

Przekładanie ciasteczek:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną
Ciasteczko maślane równomiernie posmarowane marmoladą różaną

Połowę z ciasteczek równomiernie i obficie nasmarować marmoladą różaną.

Kończenie ciastek:

Ciasteczka maślane z marmoladą różaną
Gotowe ciasteczko maślane przełożone marmoladą

Zalepić z drugą połową ciastek, lekko dociskając. Ciasteczka obsypać cukrem pudrem. Smacznego!