agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasteczka migdałowe 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka migdałowe przekładane kremem czekoladowym

Ciasteczka migdałowe 4

Składniki:

Ciasteczka migdałowe 4

 

  • białka 3 szt
  • czekolada gorzka 150 g
  • serek mascarpone 150 g
  • wiórki kokosowe 4 łyżki
  • mąka 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 30 g
  • cukier puder 210 g
  • migdały 125 g

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe 4
Przygotować wszystkie składniki na ciasteczka. Migdały wsypać do miski i należy je posiekać bardzo drobno i wymieszać z cukrem pudrem. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Delikatnie połączyć pianę z migdałami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykrawamy kółeczka mniejsze i większe. Wykrawamy od kieliszka i literatki od kieliszka, musi być ich taka sama ilość. Ciasteczka układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika do temp. 180 st. C i pieczemy ciastka około 20-25 minut. Wyjmujemy upieczone ciastka. Wykonujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy serek mascarpone, dodajemy wiórki kokosowe. Ucieramy dokładnie i przekładamy ciasteczka, nakładając krem na większe kółko- ciasteczko, przykrywamy mniejszym, można posypać cukrem pudrem.