marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka na cieście filo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Desery jak i potrawy lub przekąski na cieście lub w cieście greckim filo są ostatnio często przygotowywane na tymże cieście niż na francuskim lub naleśnikowym.

Ciasteczka na cieście filo

Składniki:

Ciasteczka na cieście filo

 

  • 12 płatów mrożonego ciasta filo,
  • 8 dag. mąki pszennej do posypania,
  • tłuszcz do foremek,
  • Nadzienie:
  • 8 łyżek płynnego miodu,
  • 35 dag. migdałowych płatków,
  • po 25 dag. różnych rodzajów orzechów, ziemne, laskowe, pistacje,
  • wiaderko twarogu-(ok.1 kg.),
  • 2 żółtka,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na cieście filo
Ciasto filo po rozmrożeniu, rozwałkować na stolnicy, posypuj- -ąc mąką pod spód oraz wylepić nimi natłuszczone foremki do babeczek i ukształtować płaty w formie tulipanów lub też innych kwiatów. Na spód nałożyć po łyżeczce lub dwie płynnego miodu i porozkładać utłuczone orzechy w całości oraz płatki migdałowe. Na to wyłożyć masę twarogowo-żółtkową z cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzać do temp.190-200 st. C, a blaszki ułożyć na większej blasze, ile się zmieści, resztę upiecze się potem. Wstawić blachę z zawartością na 15-20 min. lub krócej, jeśli ciasto szybko się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć blachę, i łopatką zsunąć foremki na tacę do ostudzenia. Piec kolejną turę ciastek, a potem wyłączyć piekarnik, a ostudzone babeczki wyjąć ostrożnie z foremek i jeść.

Tagi:

ciasto