Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe ciasteczka na mące z ciecierzycy

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy

Składniki:

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy

 

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g) (gram flour)

 

  • 120 g zimnego masła dobrej jakości

 

  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • 60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy

 

  • 2 żółtka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni C. Masło posiekać nożem,dodać do mąki z ciecierzycy.Do maki z masłem dodać cukier,żółtka,szczyptę soli,zagnieść ciasto.Gdyby okazało się zbyt łamliwe,można dodać więcej masła. Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze części,rozwałkowywać je na blacie posypanym mąką.Z ciasta wykrawać foremkami kształty i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.W każde ciasteczko można delikatnie nałożyć całę lub polówki migdałów. Blaszke wstawić do goracego piekarnika.Ciasteczka powinny być gotowe po 10 minutach.Upieczone i przestudzone przełożyć do pojemnika i szczelnie pojemnik zamknąć.Ciasteczka są pyszne i mogą długo być przechowywane.Smacznego:)