Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Ciasteczka na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo chrupiące ciasteczka, z czasem kruszeją. Z przepisu wychodzą 4 duże blachy, a jeśli będą cienko wałkowane, to nawet znacznie więcej.

Ciasteczka na śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka na śmietanie

 

  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 100 g smalcu
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 850 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na śmietanie
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną wymieszaną z sypkim budyniem waniliowym oraz solą i proszkiem do pieczenia. Do sypkich produktów dodać zimne masło i smalec, posiekać i wymieszać z mąką dodając śmietanę. Zagnieść ciasto nieco podobne w konsystencji do ciasta na pierogi. Podzielić ciasto na kilka mniejszych porcji, zawinąć w folię i schłodzić.

Rozwałkować cienko (ok.3mm) podsypując mąką. Foremkami wycinać dowolne kształty i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec na rumiano w temp. 180*C z termoobiegiem.
Ciasteczka na śmietanie
Wszystkie składniki zagnieść na półmiękkie ciasto.
Ciasteczka na śmietanie
Po schłodzeniu cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka.
Ciasteczka na śmietanie
Ciasteczka układać w niewielkich odległościach.
Ciasteczka na śmietanie
Formy wsunąć do gorącego piekarnika i piec na rumiano.

Tagi:

ciasteczka