SUPERPRZEPIS

Czekoladowo-bananowe placuszki z białek

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Czekoladowo-bananowe placuszki z białek Więcej zdjęć (2)

Placuszki smakują przepysznie i jednocześnie są doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Przypominają czekoladową, lekko wilgotną piankę z posmakiem banana!

Składniki:

Czekoladowo-bananowe placuszki z białek

Około 9 sztuk:

Dodatkowo:

  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-bananowe placuszki z białek

Banan:

Czekoladowo-bananowe placuszki z białek
Polecam użycie banana, który jest mocno dojrzały.

Banana należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masa:

Czekoladowo-bananowe placuszki z białek
Masa powinna być jednolita i bardzo puszysta.

Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać mąkę, kakao, miód oraz zblendowanego banana.
Całość delikatnie i dokładnie połączyć.

Smażenie:

Czekoladowo-bananowe placuszki z białek
Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru oleju.

Na rozgrzany olej kokosowy wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżkę stołową na 1 placuszek.)
Placki smażyć obustronnie na złoty kolor.