ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 194]

Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka z płatkami nagietka oraz młodym rabarbarem. Mają piękny złoty kolor i niepowtarzalny smak.

Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem

składniki na ciasto

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125 dag palmy
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek pomarańczowy
  • 1/2 szklanki płatków nagietka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • mały pęczek młodego rabarbaru

do dekoracji

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem
Mąkę pszenną przesiać przez sitko, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do

pieczenia, wlać olejek pomarańczowy, dodać łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, wbić trzy całe duże jajka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać szklanką krążki. Układać luźno ponieważ podczas pieczenia urosną. 

Na środek każdego krążka położyć pokrojony rabarbar. Piec na złoty kolor( w temp. 160 stopni).

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 
Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem.
Mąkę pszenną przesiać przez sitko, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlać olejek pomarańczowy, dodać łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, wbić trzy całe duże jajka.
Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasteczka nagietkowe z rabarbarem.
Rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać szklanką krążki. Na środek każdego krążka położyć pokrojony rabarbar.

Tagi:

ciastka deser