Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Rabarbarowy Curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aksamitny, gęsty i puszysty krem, przygotowywany w klasycznej wersji- na żółtkach i maśle. Idealny do przełożenia np. naleśników, do wypełnienia ciasteczek czy po prostu do wyjadania ze słoiczka.

Rabarbarowy Curd

Składniki:

Rabarbarowy Curd

 

  • rabarbar- 500 g (najlepiej czerwone części)
  • cukier trzcinowy- 140 g
  • żółtka- 3 szt.
  • masło- 100 g

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy Curd
Drobno pokrojony rabarbar przełożyć do garnka, zasypać 70 g cukru, a następnie gotować na małym ogniu do miękkości (około 10 minut), aż całkowicie się rozpadnie.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę, do której łyżka po łyżce należy dodawać ciepły rabarbar, pamiętając o mieszaniu (najlepiej rózgą). Masę ponownie przelać do garnka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż do zgęstnienia masy.

Ostudzić, a następnie zmiksować z miękkim masłem.