sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasteczka ołówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne migdałowe ciasteczka dla miłośników rysowania. Wymagają większego nakładu pracy ale efekt wynagradza wysiłek.

Ciasteczka ołówki

Składniki:

Ciasteczka ołówki

Składniki

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli himalajskiej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Dodatkowo

  • 1 białko
  • 3 kostki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ołówki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, sól, śmietanę, ekstrakt migdałowy i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy prostokąt o szerokości 10 cm. Z długości odmierzamy 2 centymetrowe paski. Na wysokości 1,5 cm odciskamy kreskę, tylko z jednej strony każdego paska.

Wycinamy mały trójkąt, który będzie imitował zatemperowany ołówek. Na każdym ciastku odciskamy również dwie podłużne kreski.

Smarujemy białkiem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na koniec roztopioną czekoladą malujemy "rysiki".