Sposób przygotowania:
Ciasteczka ołówki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, sól, śmietanę, ekstrakt migdałowy i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy prostokąt o szerokości 10 cm. Z długości odmierzamy 2 centymetrowe paski. Na wysokości 1,5 cm odciskamy kreskę, tylko z jednej strony każdego paska.
Wycinamy mały trójkąt, który będzie imitował zatemperowany ołówek. Na każdym ciastku odciskamy również dwie podłużne kreski.
Smarujemy białkiem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na koniec roztopioną czekoladą malujemy "rysiki".
Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy prostokąt o szerokości 10 cm. Z długości odmierzamy 2 centymetrowe paski. Na wysokości 1,5 cm odciskamy kreskę, tylko z jednej strony każdego paska.
Wycinamy mały trójkąt, który będzie imitował zatemperowany ołówek. Na każdym ciastku odciskamy również dwie podłużne kreski.
Smarujemy białkiem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na koniec roztopioną czekoladą malujemy "rysiki".
Megi-
sammakko