slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 810]

Ciasteczka orkiszowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na chrupiące ciasteczka z płatkami migdałowymi. Ciasteczka super smakują z szklanką mleka i są smacznym deserem. Proste w przygotowaniu ciastka migdałowe posmakują wielbicielom migdałów. Polecam.

Ciasteczka orkiszowo-migdałowe

Składniki:

Ciasteczka orkiszowo-migdałowe

 

  • 1 szkl mąki orkiszowej białej
  • 1/2 szkl płatków migdałowych+do posypania
  • 100 g masła
  • 1 cukier migdałowy
  • 3 łyżki ksylitolu (cukru)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowo-migdałowe
Na stolnicę wysypujemy mąkę, płatki migdałowe oraz oba cukry, mieszamy. Następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto kruche. Odrywamy po kawałku ciasta (wielkość orzecha włoskiego), formujemy kulkę a następnie spłaszczamy ją w dłoniach. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.