misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka jajeczka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Choć posiadam foremki do robienia tego rodzaju ciastek stwierdziłam, że można zrobić je i bez nich w końcu nie każdy takie foremki ma z ciacha są pyszne. Jak to się mówi potrzeba matką wynalazków. Tak powstały te ciasteczka.

Ciasteczka jajeczka Więcej zdjęć (20)

Składniki:

Ciasteczka jajeczka

 

 

  • Masa migdałowa:
  • 400 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 14 łyżek mleka skondensowanego

 

  • Do dekoracji:
  • kolorowe lukry

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka jajeczka
Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy sypkie składniki, do których dodajemy zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę oraz żółtko i odrobinę zielonego barwnika. Jak najszybciej zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka o średnicy większej niż będziemy robili jajeczka. Można użyć kieliszka. Ciasteczka pieczemy w 190 st przez 15 minut i studzimy.

Masa migdałowa:

Miękkie masło i cukier puder ucieramy na puch. Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy zmielone migdały i dokładnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki by stężała.

Ze schłodzonej masy odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Wkładamy je do wiórków kokosowych i obtaczamy je dokładnie. Następnie z kuleczek formujemy jajeczka, które odstawiamy np. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak robimy do wykorzystania całej masy migdałowej.

Następnie w kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Na każde ciasteczko dajemy porcję czekolady i układamy na niej przygotowane wcześniej jajeczko.

Odstawiamy na chwilę do lodówki by całość zastygła.

Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować.

Przechowujemy w lodówce.
Ciasteczka jajeczka
Sypkie składniki przesiewamy na blat i dodajemy masło lub margarynę oraz żółtko
Ciasteczka jajeczka
Zarabiamy jednolite ciasto które wkładamy do lodówki
Ciasteczka jajeczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka jajeczka
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciasteczka
Ciasteczka jajeczka
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka jajeczka
Ciasteczka pieczemy w 190 st przez około 15 minut
Ciasteczka jajeczka
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier puder
Ciasteczka jajeczka
Masło lub margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem
Ciasteczka jajeczka
Do utartego masła lub margaryny z pudrem dodajemy mleko skondensowane
Ciasteczka jajeczka
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka jajeczka
Dodajemy mielone migdały
Ciasteczka jajeczka
Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Ciasteczka jajeczka
Z masy migdałowej formujemy kuleczki
Ciasteczka jajeczka
Kulki obtaczamy w kokosie
Ciasteczka jajeczka
Formujemy jajeczka
Ciasteczka jajeczka
Przygotowujemy ciasteczka i jajeczka do "połączenia"
Ciasteczka jajeczka
Na każde ciasteczko dajemy porcję białej czekolady
Ciasteczka jajeczka
Na ciasteczko z czekoladą układamy jajeczko
Ciasteczka jajeczka
Ciasteczka można udekorować kolorowymi lukrami