Sposób przygotowania:
Ciasteczka jajeczka
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy sypkie składniki, do których dodajemy zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę oraz żółtko i odrobinę zielonego barwnika. Jak najszybciej zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka o średnicy większej niż będziemy robili jajeczka. Można użyć kieliszka. Ciasteczka pieczemy w 190 st przez 15 minut i studzimy.
Masa migdałowa:
Miękkie masło i cukier puder ucieramy na puch. Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy zmielone migdały i dokładnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki by stężała.
Ze schłodzonej masy odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Wkładamy je do wiórków kokosowych i obtaczamy je dokładnie. Następnie z kuleczek formujemy jajeczka, które odstawiamy np. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak robimy do wykorzystania całej masy migdałowej.
Następnie w kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Na każde ciasteczko dajemy porcję czekolady i układamy na niej przygotowane wcześniej jajeczko.
Odstawiamy na chwilę do lodówki by całość zastygła.
Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować.
Przechowujemy w lodówce.
Na stolnicę przesiewamy sypkie składniki, do których dodajemy zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę oraz żółtko i odrobinę zielonego barwnika. Jak najszybciej zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka o średnicy większej niż będziemy robili jajeczka. Można użyć kieliszka. Ciasteczka pieczemy w 190 st przez 15 minut i studzimy.
Masa migdałowa:
Miękkie masło i cukier puder ucieramy na puch. Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy zmielone migdały i dokładnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki by stężała.
Ze schłodzonej masy odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Wkładamy je do wiórków kokosowych i obtaczamy je dokładnie. Następnie z kuleczek formujemy jajeczka, które odstawiamy np. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak robimy do wykorzystania całej masy migdałowej.
Następnie w kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Na każde ciasteczko dajemy porcję czekolady i układamy na niej przygotowane wcześniej jajeczko.
Odstawiamy na chwilę do lodówki by całość zastygła.
Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować.
Przechowujemy w lodówce.
SylaUla
ciasteczka
BozenaMatuszczyk
Jajeczka cudeńka.;)
misia5
O tak. U mnie znikają w mgnieniu oka :)
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że jajeczka Ci się podobają :)