Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzechowe
Orzechy włoskie dokładnie mielimy, może zostać kilka kawałków nieco większych. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno pokrojone zimne masło, lekko rozcieramy w dłoniach, dosypujemy cukier puder, zmielone orzechy. Miskę wstawiamy do lodówki.
Dwa żółtka lekko roztrzepujemy z chia, odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut, potem wlewamy do miski z suchymi składnikami. Szybko zagniatamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w lodówce.
Następnie ciasto dzielimy na pół, jedną połowę zostawiamy w lodówce. Z drugiej formujemy wałeczek o średnicy 3 cm, i kroimy w ok. 1 cm paski.
Każdą cząstkę leciutko spłaszczamy i wycinamy serduszko. Możemy też cały wałeczek spłaszczyć na grubość 1 cm, naciąć kratkę i wyciąć kwadraty. Lub z wałeczka o średnicy 1 cm wykroić kawałki długości 5-6 cm i nadać im kształt podkówek.
Pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Dwa żółtka lekko roztrzepujemy z chia, odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut, potem wlewamy do miski z suchymi składnikami. Szybko zagniatamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w lodówce.
Następnie ciasto dzielimy na pół, jedną połowę zostawiamy w lodówce. Z drugiej formujemy wałeczek o średnicy 3 cm, i kroimy w ok. 1 cm paski.
Każdą cząstkę leciutko spłaszczamy i wycinamy serduszko. Możemy też cały wałeczek spłaszczyć na grubość 1 cm, naciąć kratkę i wyciąć kwadraty. Lub z wałeczka o średnicy 1 cm wykroić kawałki długości 5-6 cm i nadać im kształt podkówek.
Pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
kuchenny świat