CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasteczka orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cudownie kruche, niemalże rozpływające się w ustach kruche ciasteczka. Kruchość o smaku orzechów włoskich.

Ciasteczka orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

ciastka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe
Orzechy włoskie dokładnie mielimy, może zostać kilka kawałków nieco większych. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno pokrojone zimne masło, lekko rozcieramy w dłoniach, dosypujemy cukier puder, zmielone orzechy. Miskę wstawiamy do lodówki.

Dwa żółtka lekko roztrzepujemy z chia, odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut, potem wlewamy do miski z suchymi składnikami. Szybko zagniatamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w lodówce.

Następnie ciasto dzielimy na pół, jedną połowę zostawiamy w lodówce. Z drugiej formujemy wałeczek o średnicy 3 cm, i kroimy w ok. 1 cm paski.

Każdą cząstkę leciutko spłaszczamy i wycinamy serduszko. Możemy też cały wałeczek spłaszczyć na grubość 1 cm, naciąć kratkę i wyciąć kwadraty. Lub z wałeczka o średnicy 1 cm wykroić kawałki długości 5-6 cm i nadać im kształt podkówek.

Pieczemy ok. 15 minut w 180 C.  
Ciasteczka orzechowe
Ciasto możemy naciąć w kratkę i pokroić w kwadraty
Ciasteczka orzechowe
żółtka mieszamy z chia i dopiero potem dodajemy do mąki
Ciasteczka orzechowe
z ciasta formujemy wałek i kroimy w 1 cm paski