limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Ciasteczka orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Parmezan i jogurt dodają ciasteczkom niepowtarzalnego smaku

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

 

  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu ekologicznego
  • 1 duże jajko bio ekologiczne

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Opiekam orzechy 5 minut, aż przyrumienią się i zrobią chrupkie.Nie wyłączając piekarnika, przekładam uprażone orzechy do malaksera i starannie miksuję z 1/4 szklanki mąki. Następnie przekładam zmiksowane orzechy do dużej miski. Dodaję pozostałą szklankę mąki, parmezan, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Ucieram jogurt z jajkiem w osobnej misce. Robię zagłębienie na środku suchych składników, wlewam jogurt i lekko wyrabiam. Następnie wykładam ciasto na stolnicę lekko poprószoną mąką. Ugniatam z niego placek o grubości 2 cm. Wykrajam ciasteczka o średnicy 5cm, zbieram okrawki, ugniatam na tę samą grubość i wykrajam kolejne ciasteczka. Powtarzam, aż zużyję ciasto. Na koniec układam ciasteczka na suchej blasze. Piekę 15-17 minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.

Tagi:

jajko tarta jajka