Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzechowe
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Opiekam orzechy 5 minut, aż przyrumienią się i zrobią chrupkie.Nie wyłączając piekarnika, przekładam uprażone orzechy do malaksera i starannie miksuję z 1/4 szklanki mąki. Następnie przekładam zmiksowane orzechy do dużej miski. Dodaję pozostałą szklankę mąki, parmezan, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Ucieram jogurt z jajkiem w osobnej misce. Robię zagłębienie na środku suchych składników, wlewam jogurt i lekko wyrabiam. Następnie wykładam ciasto na stolnicę lekko poprószoną mąką. Ugniatam z niego placek o grubości 2 cm. Wykrajam ciasteczka o średnicy 5cm, zbieram okrawki, ugniatam na tę samą grubość i wykrajam kolejne ciasteczka. Powtarzam, aż zużyję ciasto. Na koniec układam ciasteczka na suchej blasze. Piekę 15-17 minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
jaNina