WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Ciastka orzechowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche, chrupiące ciasteczka z dodatkiem mielonych orzeszków ziemnych, po upieczeniu udekorowane mleczną czekoladą.

Ciastka orzechowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka orzechowe z czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Ciastka orzechowe z czekoladą

ETAP 1:

Wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, zmielone orzeszki ziemne, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce. Dodać żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdyby się słabo kleiło dodać łyżkę zimnej wody lub śmietany. Moje wyszło trochę kleiste i takie zostawiłam.

Ciasto przełożyć do mocnego rękawa z końcówką gwiazdką i wyciskać kółka na blachę przykrytą papierem do pieczenia, lub przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Wtedy odcinać kilkunastocentymetrowe paski i zlepiać brzegi tworząc kółka.

Ciastka piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i pędzelkiem silikonowym posmarować połowę każdego ciastka. Można dodatkowo posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami.

Ciastka orzechowe z czekoladą
Wystudzone ciasteczka posmarowane rozpuszczoną czekoladą
Ciastka orzechowe z czekoladą
Ciasteczka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka orzechowe z czekoladą
Wyrobione w misce ciasto na ciasteczka orzechowe
Ciastka orzechowe z czekoladą
Skłądniki sypkie na ciastka umieszczone w misce