Sposób przygotowania:
Ciastka orzechowe z czekoladąETAP 1:
Wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, zmielone orzeszki ziemne, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce. Dodać żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdyby się słabo kleiło dodać łyżkę zimnej wody lub śmietany. Moje wyszło trochę kleiste i takie zostawiłam.
Ciasto przełożyć do mocnego rękawa z końcówką gwiazdką i wyciskać kółka na blachę przykrytą papierem do pieczenia, lub przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Wtedy odcinać kilkunastocentymetrowe paski i zlepiać brzegi tworząc kółka.
Ciastka piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i pędzelkiem silikonowym posmarować połowę każdego ciastka. Można dodatkowo posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami.