Sposób przygotowania:
Domowe pączki z ziemniakiemETAP 1:
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru,
mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 30 minut, następnie wsypać przesianą mąkę do zaczynu.
ETAP 2:
Wlać resztę mleka, stopione letnie masło, aromat cytrynowy, wsypać cukier, sól, dodać przeciśnięte praskę ugotowane ziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki i szklanką wykrawać kółka.
ETAP 4:
Wykrojone kółka zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
ETAP 5:
Olej do smażernia zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia
sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na
drugą stronę i smażyć na rumiano.
ETAP 6:
Dżem dać do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania i nadziewać pączki gorące.
ETAP 7:
Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do
wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem