Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam kolejne ciasteczka bezglutenowe. Te ciasteczka są bardzo pyszne i takie piaskowe. Urozmaiciłam je czekoladą i posypką cukrową. Polecam na podwieczorek z kubkiem mleka ( ja wolę z pyszną, gorącą i aromatyczną kawą ). Zapraszam.

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

Ciasto:

Dodatkowo:

  • mąka kukurydziana do posypania stolnicy
  • 10 dag czekolady mlecznej ( bezglutenowej )
  • posypka kolorowa ( bezglutenowa lub można pominąć )

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą
1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.

2. Następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Przyznam się szczerze, że to mój początek z tą dietą i dużo czytam na ten temat. Wiem na pewno że, wybierając produkty bezglutenowe należy czytać dokładnie ich skład, ponieważ niektóre produkty ( pomimo, że są bezglutenowe ) mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciasteczek.