Sposób przygotowania:
Ciasteczka ośnieżone chatkiETAP 1:
Orzechy zmielić w młynku do kawy.
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać orzechy, cynamon oraz miód. Delikatnie wymieszać. Wbić jajko oraz żółtko. Znowu wymieszać.
Dodać starte masło na tarce o dużych oczkach. Wyrobić szybko gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
ETAP 2:
Po tym czasie rozwałkować ciasto i radełkiem na prostokąciki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykroić cienkie, krótkie paseczki i ułożyć jako spadzisty dach domku ( dokleić).
Białkiem przewidzianym do lukru posmarować ciasteczka. Piec w 170 st około 12-15 minut, wyjąć i ostudzić na kratce.
ETAP 3:
Resztę białka wymieszać z cukrem pudrem na lukier. Oblać nim dachy i posypać wiórkami. Resztą lukru udekorować ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!