jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pieczona gęś z lubczykiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rosół z gęsi z dodatkiem lubczyku nie raz gościł u mnie w domu. Tym razem przyszła kolej na pieczoną gęś z lubczykiem. Złocista, aromatyczna idealnie sprawdzi się na pyszny, odświętny obiad.

Pieczona gęś z lubczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona gęś z lubczykiem

SKŁADNIKI

  • 1 gęś , około 4 kg,
  • 4 duże łodygi lubczyku,
  • 4 cebule,
  • Około 1,5 łyżki majeranku
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pieczona gęś z lubczykiem

ETAP 1

Pieczona gęś z lubczykiem
przygotowujemy lubczyk oraz cebulę

Dwie łodygi lubczyku drobno siekamy.

ETAP 2

Pieczona gęś z lubczykiem
przyprawy łączymy ze sobą

Sypkie przyprawy oraz pokrojony lubczyk łączymy z olejem.

ETAP 3

Pieczona gęś z lubczykiem
gąskę osuszamy

Gąskę dokładnie przepłukujemy i osuszamy

ETAP 4

Pieczona gęś z lubczykiem
przyprawami nacieramy gąskę

Osuszoną nacieramy przyprawami i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obieramy. W środek gąski wkładamy pozostałe dwie łodygi lubczyku oraz jedną cebulę. Gąskę układamy na blaszce do pieczenia. Wokół niej układamy pokrojone na mniejsze części 3 cebule. Całość podlewamy 1 szklanką wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

ETAP 5

Pieczona gęś z lubczykiem
pieczemy gąskę

Gąskę pieczemy 4 godz. w 180°C. W trakcie pieczenia polewamy ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem.