jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ziołowa pierś z gęsi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To przepis na pyszną, aromatyczną, prostą w przygotowaniu, soczystą pierś z gęsi. Jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z gęsiną, przepis jak najbardziej polecam. Co do przypraw, każdy może użyć swoich propozycji ziół.

Ziołowa pierś z gęsi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowa pierś z gęsi

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki oregano,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ziołowa pierś z gęsi

ETAP 1

Ziołowa pierś z gęsi
przygotowujemy przyprawy i zieleninę

Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sypkie przyprawy łączymy z olejem.

ETAP 2

Ziołowa pierś z gęsi
nacinamy skórę na piersi

Pierś przepłukujemy i osuszamy. Dodatkowo nacinamy jej skórę np. wykonując kratkę.

ETAP 3

Ziołowa pierś z gęsi
pierś nacieramy przyprawami

Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.

ETAP 4

Ziołowa pierś z gęsi
obsmażamy pierś

Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Najpierw obsmażamy część pokrytą skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz.

ETAP 5

Ziołowa pierś z gęsi
pieczemy mięso

Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowe mięso wyjmujemy, kroimy i podajemy.