Sposób przygotowania:
Ziołowa pierś z gęsiETAP 1
Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sypkie przyprawy łączymy z olejem.
ETAP 2
Pierś przepłukujemy i osuszamy. Dodatkowo nacinamy jej skórę np. wykonując kratkę.
ETAP 3
Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.
ETAP 4
Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Najpierw obsmażamy część pokrytą skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz.
ETAP 5
Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowe mięso wyjmujemy, kroimy i podajemy.
mocsłodkości