jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gęsie udka z szpinakowym risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsina to pyszne mięsko, które musi być wyjątkowo podane. Fajnym dodatkiem jest dla niego risotto. Tym razem szpinakowe, zdrowe i pięknie wyglądające.

Gęsie udka z szpinakowym risotto Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gęsie udka z szpinakowym risotto

UDKA:

SZPINAKOWE RISOTTO

  • 200 gram ryżu arborio,
  • Około 700 ml bulionu,
  • 150 gram świeżego szpinaku,
  • 1 duża cebula,
  • Olej,
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • Ok 1/3 szklanki białego wina,
  • Sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Gęsie udka z szpinakowym risotto

ETAP 1

Gęsie udka z szpinakowym risotto
przyprawami nacieramy udka

Sól, pieprz, paprykę oraz tymianek łączymy ze sobą i z 2-3 łyżkami oleju. Tak przygotowanymi przyprawami nacieramy udka.

ETAP 2

Gęsie udka z szpinakowym risotto
udka zaczynamy piec skórą do dołu

Gotowe udka układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je plasterkami czosnku. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Udka pieczemy około 2 godzin w 180°C. W połowie pieczenia obracamy je skórką do góry.
Między czasie przygotowujemy risotto.

ETAP 3

Gęsie udka z szpinakowym risotto
ryż podlewamy winem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy ryż. Obsmażamy go przez chwilę, by zrobił się szklisty. Następnie podlewamy go winem. Gdy wino wyparuje, ryż podlewamy stopniowo bulionem. W miarę jak ryż będzie pochłaniał płyn, dolewamy kolejne porcje.

ETAP 4

Gęsie udka z szpinakowym risotto
miksujemy szpinak

Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony dokładnie miksujemy.

ETAP 5

Gęsie udka z szpinakowym risotto
dodajemy szpinak do ryżu

Zmiksowany dodajemy do risotto pod koniec gotowania. Gotujemy go z ryżem około 5 minut. Gotowe risotto doprawiamy do smaku oraz łączymy z serem.
Tak przygotowane podajemy w towarzystwie gęsiego udka.