Sposób przygotowania:
Gęsie udka z szpinakowym risottoETAP 1
Sól, pieprz, paprykę oraz tymianek łączymy ze sobą i z 2-3 łyżkami oleju. Tak przygotowanymi przyprawami nacieramy udka.
ETAP 2
Gotowe udka układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je plasterkami czosnku. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Udka pieczemy około 2 godzin w 180°C. W połowie pieczenia obracamy je skórką do góry.
Między czasie przygotowujemy risotto.
ETAP 3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy ryż. Obsmażamy go przez chwilę, by zrobił się szklisty. Następnie podlewamy go winem. Gdy wino wyparuje, ryż podlewamy stopniowo bulionem. W miarę jak ryż będzie pochłaniał płyn, dolewamy kolejne porcje.
ETAP 4
Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony dokładnie miksujemy.
ETAP 5
Zmiksowany dodajemy do risotto pod koniec gotowania. Gotujemy go z ryżem około 5 minut. Gotowe risotto doprawiamy do smaku oraz łączymy z serem.
Tak przygotowane podajemy w towarzystwie gęsiego udka.