BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Bajaderki kulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bajaderki robimy z resztek ciasta, którego nie zjemy, bądź z ciasta zakalca. Robi się je bardzo szybko.

Bajaderki kulki

Składniki:

Bajaderki kulki

 

  • Resztki ciasta 500-600 g
  • Mleko 1/3 szklanki
  • Cukier 1/3 szklanki
  • Cukier waniliowy
  • Kakao 3-4 łyżki
  • Wiórki kokosowe 3 łyżki
  • Orzechy włoskie pokrojone 3 łyżki
  • Odrobina alkoholu lub zapach arakowy
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Bajaderki kulki

Wykonanie kulek

Ciasto kruszymy do dużej miski.

W rondelku podgrzewamy mleko i kakao - nie gotujemy.

Wlewamy mleko do ciasta, dodajemy resztę składników, mieszamy, aż ciasto będzie wilgotne.

Do miski wsypać wiórki kokosowe.

Wilgotnym rękami formujemy kulki, wielkość wedle uznania i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.