Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac
W misce łączymy mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i golden syrup i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia. W kubeczku rozpuszczamy sodę w łyżce wrzącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Natychmiast trzeba dokładnie wymieszać. Soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlewamy do mieszanki z mąki i dokładnie wyrobić. Masę formujemy w kulki z około 1- 1,5 łyżki ciasta, układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy kulki i zachowujemy mały odstęp między nimi. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zezłocenia przez ok. 15 minut. Studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.
skuter5
zufikowo
Zapewniam że są przepyszne :)
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki