zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jeśli tak jak ja lubicie wszelkie owsiane ciasteczka, to te pobijają wszystkie inne. Nie dość że płatki, to jeszcze kokos i ziarna słonecznika. Zmyślny zlepek wszystkiego co najlepsze :)

Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac

 

  • 1 szklanka płatków owsianych( mogą być zwykłe lub ekspresowe)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika( ja lekko je podprażyłam na suchej patelni)
  • 125g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki golden syrup ( można zastąpić płynnym miodem)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka wrzącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac
W misce łączymy mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i golden syrup i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia. W kubeczku rozpuszczamy sodę w łyżce wrzącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Natychmiast trzeba dokładnie wymieszać. Soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlewamy do mieszanki z mąki i dokładnie wyrobić. Masę formujemy w kulki z około 1- 1,5 łyżki ciasta, układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy kulki i zachowujemy mały odstęp między nimi. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zezłocenia przez ok. 15 minut. Studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.
Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac
łączymy sypkie składniki mąkę i płatki i wiórki kokosowe
Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac
Pestki słonecznika prazymy na suchej patelni niezbyt długo
Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac
Rozpuszczone masło łączymy z sypkimi składnikami
Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac
Z masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy