Sposób przygotowania:
Ciasteczka pełne orzechów
Orzechy drobno mielimy lub bardzo drobno siekamy nożem.
Margarynę lub masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie dodać do nich drobno posiekane lub zmielone orzechy włoskie oraz śmietanę i połowę mąki. Dokładnie wszystko zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta.
Drugą połowę mąki przesiać na stolnicę i położyć na nie masę orzechową i dokładnie zarobić ciasto. Gładkie to ono nigdy nie będzie, bo są w nim orzechy:)
Z tak przygotowanego ciasta odrywamy po kawałku ciasta formujemy z niego wałek i kroimy go na około 5cm paseczki. Następnie układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 30 minut.
Ja zrobiłam dość grube te wałeczki temu czas pieczenia wyniósł 30 minut. Jeśli wałeczki będą cieńsze czas pieczenia znacznie się skróci. Moje miały średnicę mojego kciuka.
Po upieczeniu ciasteczka dokładnie studzimy i przystępujemy do dekorowania.
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej.
Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w mlecznej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.
Białą czekoladę przekładamy do dekoratora i dekorujemy nią ciasteczka, na których czekolada mleczna dobrze zastygła.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy na kilka minut do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do jakiegoś pudełeczka i przechowujemy w lodówce lub w miejscu, w którym jest chłodno, ponieważ czekolada zacznie się topić.
Margarynę lub masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie dodać do nich drobno posiekane lub zmielone orzechy włoskie oraz śmietanę i połowę mąki. Dokładnie wszystko zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta.
Drugą połowę mąki przesiać na stolnicę i położyć na nie masę orzechową i dokładnie zarobić ciasto. Gładkie to ono nigdy nie będzie, bo są w nim orzechy:)
Z tak przygotowanego ciasta odrywamy po kawałku ciasta formujemy z niego wałek i kroimy go na około 5cm paseczki. Następnie układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 30 minut.
Ja zrobiłam dość grube te wałeczki temu czas pieczenia wyniósł 30 minut. Jeśli wałeczki będą cieńsze czas pieczenia znacznie się skróci. Moje miały średnicę mojego kciuka.
Po upieczeniu ciasteczka dokładnie studzimy i przystępujemy do dekorowania.
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej.
Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w mlecznej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.
Białą czekoladę przekładamy do dekoratora i dekorujemy nią ciasteczka, na których czekolada mleczna dobrze zastygła.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy na kilka minut do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do jakiegoś pudełeczka i przechowujemy w lodówce lub w miejscu, w którym jest chłodno, ponieważ czekolada zacznie się topić.
Bahus
zbysiowa