Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Orzechowe księżyce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne orzechowe ciasteczka, idealny deser do porannej kawy. Polecam!

Orzechowe księżyce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe księżyce

 

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe księżyce
Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję orzechy oraz pozostałe składniki. Zagniatam ciasto, owijam je w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam ciasteczka. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.
Orzechowe księżyce
Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach.
Orzechowe księżyce
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję orzechy oraz pozostałe składniki.
Orzechowe księżyce
Zagniatam ciasto, owijam je w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję.
Orzechowe księżyce
Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam ciasteczka. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.