Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasteczka "Pychotki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa wersja słynnych kruchych ciasteczek z cukrem. Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Doskonałe do kawy. Idealne na prezent.

Ciasteczka "Pychotki"

Składniki:

Ciasteczka "Pychotki"

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 3-4 żółtka
  • 1 białko
  • cukier do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka "Pychotki"
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Do suchych składników dodajemy miękkie masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.

Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy. Z ciasta wycinamy ciasteczka w kształcie koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka gotowe do upieczenia smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.