cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 505]

Ciastka orzeszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kruche ciasteczka z masą orzechową czyli przepis na klasyczne orzeszki. Polecam, orzeszki piecze się szybko, znikają jeszcze szybciej. Zrobiłam je w formie na muszelki, dlatego nie są zbyt kształtne.

Ciastka orzeszki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka orzeszki

Składniki na ciasto

Składniki na masę

Sposób przygotowania:

Ciastka orzeszki
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, wbij 2 żółtka, na tarce zetrzyj pół kostki masła i pół kostki margaryny. Całość posiekaj dużym nożem, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj foremki, do każdej foremki włóż niedużą porcję ciasta i wylepiaj. Piecz przez około 15 - 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić, wystudź.

3. Orzechy włoskie zmiel.

4. Masło i margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj zmielone orzechy. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodaj trochę ciepłego mleka.

5. Wystudzone ciastka nadziewaj masą orzechową i składaj. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Ciastka orzeszki
Ciastka orzeszki