jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasteczka różyczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Po upieczeniu różyczki można posypać cukrem pudrem. Każdy kto je próbował był zachwycony, więc ich jedyną wadą jest to, że szybko znikają ze stołu.

Ciasteczka różyczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka różyczki

 

  • Składniki:
  • 40 dag mąki,
  • 25-30 dag masła,
  • 4-5 żółtek,
  • 8 dag cukru pudru,
  • Szczypta soli,

 

  • Marmolada wieloowocowa do środka (może być z dodatkiem róży)

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka różyczki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Całość zagnieść jak ciasto kruche. Rozwałkować ciasto na około 3 mm i wykrawać od literatki kółka. Aby powstały dwie różyczki potrzebne są nam 5 kółek. Układamy je tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Miejsca łączeń najlepiej posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek kładziemy marmoladę. Zwijamy całość w rulon, który następnie przekrawamy na połowę. W ten sposób wychodzą dwie róże, które przekładamy na blaszkę, lekko rozchylając ich płatki. W ten sam sposób wykonujemy kolejne różyczki. Gdy mamy całą blaszkę pieczemy w 170° około 15 minut.
Ciasteczka różyczki
kółka zakładamy jedno za drugie i smarujemy marmuladą
Ciasteczka różyczki
Posmarowane marmoladą koła zwijamy w rulon
Ciasteczka różyczki
Otrzymany rulon przecinamy w połowie i formujemy różyczki. Pieczemy