Sposób przygotowania:
Ciasteczka serowe szampańskie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać na stolnicy z niecałą kostką tłuszczu oraz serkiem ricotta. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, które odstawić na potem. Wlać szklankę szampana, posypać roztartymi ziołami świeżymi lub suszonymi jak kto woli, zwłaszcza użyć mięty lub melisy oraz szczyptę soli. Śmietany można dodac z pół pudełka jeśli serek nie wystarcza, ale niekoniecznie. Wszystko zagnieść i wyrabiać na gładkie ciasto. Zapakować w woreczek i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 1 cm. oraz wykrawać różne kształty foremkami. Układać ciastka 3 cm. od siebie, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić blachę do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć i serwować na tacy.