Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 110
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup.

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego

Około 40 sztuk - w zależności od wielkości:

  • 200g serka topionego (2 sztuki)
  • 200g mąki
  • 125g margaryny
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka)

Dodatkowo:

  • 20g suszonej cebulki
  • przyprawy do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego

Ciasto:

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego
Cebulkę można pominąć, choć przyznam, że jest smacznym akcentem.

Składniki ciasteczek zagnieść i schłodzić w zamrażalce przez około 30 minut.

Wykrawanie:

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego
Im cieniej ciasto zostanie rozwałkowane, tym lepiej - ciastka będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej strukturze.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować - na grubość około 3 mm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach.
Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypać przyprawami.

Pieczenie:

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego
Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub w wersji solo, która w moim domu jest praktykowana najczęściej.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
(Powinny być rumiane.)