Sposób przygotowania:
Wytrawne ciasteczka z pomidorową salsą
1. Mięso wymieszać z curry, papryką słodką, przyprawą gyros, czosnkiem granulowanym i pieprzem.
2. Posiekaną kapustę wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać ziele, kminek i liście laurowe. Gotować pół godziny od czasu do czasu mieszając. Odcedzić kapustę, wyjąć ziele i liście.
3. Kapustę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, doprawić przyprawą uniwersalną. Podsmażyć 2 minuty, następnie dodać mięso. Całość smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie farsz odsączyć z tłuszczu i wystudzić.
4. Ciasto podzielić na 5 pasków. Z każdego paska wykrawać 4 kwadraty. Na każdym układać po czubatej łyżeczce farszu. Sklejać przeciwległe brzegi (po przekątnej). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
5. W tym czasie przygotować sos: pomidora pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię (bez tłuszczu). Podsmażyć ciągle mieszając aż się całkowicie rozpadnie. Doprawić solą, pieprzem i podsmażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie wymieszać.
6. Gotowe ciasteczka ułożyć na talerzu, obok podać sos.
Smacznego!
2. Posiekaną kapustę wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać ziele, kminek i liście laurowe. Gotować pół godziny od czasu do czasu mieszając. Odcedzić kapustę, wyjąć ziele i liście.
3. Kapustę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, doprawić przyprawą uniwersalną. Podsmażyć 2 minuty, następnie dodać mięso. Całość smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie farsz odsączyć z tłuszczu i wystudzić.
4. Ciasto podzielić na 5 pasków. Z każdego paska wykrawać 4 kwadraty. Na każdym układać po czubatej łyżeczce farszu. Sklejać przeciwległe brzegi (po przekątnej). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
5. W tym czasie przygotować sos: pomidora pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię (bez tłuszczu). Podsmażyć ciągle mieszając aż się całkowicie rozpadnie. Doprawić solą, pieprzem i podsmażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie wymieszać.
6. Gotowe ciasteczka ułożyć na talerzu, obok podać sos.
Smacznego!