marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka śmietankowo-rumowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić,zagnieść i schłodzić.Rozwałko- -wać,podsypując mąką i wykrawać różne kształty.Ułożyć na blasze.Piec 15 m

Ciasteczka śmietankowo-rumowe.

Składniki:

Ciasteczka śmietankowo-rumowe.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 3-4 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 100 g.masła lub margaryny do pieczenia,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/4 szklaneczki lub cały kieliszek rumu białego,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz papieru do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka śmietankowo-rumowe.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę,posiekać z masłem lub margaryną ostrym długim nożem,zsunąć na stosik,wbić żółtka bez białek,dodać cukier,cukier waniliowy,kieliszek rumu i śmietankę ile zabierze ciasto.Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto.Wstawić na pół godziny do lodówki,a w tym czasie nagrzać piekarnik do temp.200 st.C i natłuścić blachę oraz wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować,podsypać mąką pod spód.Wykrawać foremkami różne kształty w cieście i układać na wyłożonej papierem blasze ciasteczka.Wstawić blachę z zawartością do piekarnika,nastawiając minutnik na 15 min.Po upieczeniu wyjąć blachę na przygotowaną deskę,piekarnik wyłączyć,odwietrzyć.Ciasteczka zsunąć łopatką kuchenną na talerzyki.