Sposób przygotowania:
Ciasteczka śmietankowo-rumowe.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę,posiekać z masłem lub margaryną ostrym długim nożem,zsunąć na stosik,wbić żółtka bez białek,dodać cukier,cukier waniliowy,kieliszek rumu i śmietankę ile zabierze ciasto.Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto.Wstawić na pół godziny do lodówki,a w tym czasie nagrzać piekarnik do temp.200 st.C i natłuścić blachę oraz wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować,podsypać mąką pod spód.Wykrawać foremkami różne kształty w cieście i układać na wyłożonej papierem blasze ciasteczka.Wstawić blachę z zawartością do piekarnika,nastawiając minutnik na 15 min.Po upieczeniu wyjąć blachę na przygotowaną deskę,piekarnik wyłączyć,odwietrzyć.Ciasteczka zsunąć łopatką kuchenną na talerzyki.