Sposób przygotowania:
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą
Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i delikatnie wyciągamy żółtko do miseczki. Jeśli jajka nie chcą stać można je delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek. Cebule odciskamy z płynu i miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki.
marietta