kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jajka faszerowane cebulą mają smaczny, słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania.

Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą

Składniki:

Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą

 

Sposób przygotowania:

Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą
Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i delikatnie wyciągamy żółtko do miseczki. Jeśli jajka nie chcą stać można je delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek. Cebule odciskamy z płynu i miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki.