SUPERPRZEPIS

Ciasteczka zezowate sowy

  • 11
  • sammakko
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ciasteczka zezowate sowy Więcej zdjęć (5)

Ciasteczka przygotowałam na 10-te urodziny mojej chrześnicy. Są trochę pracochłonne, ale to nic w porównaniu z radością jaką mogłam jej sprawić.

Składniki:

Ciasteczka zezowate sowy

 

  • Ciasto:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kakao
  • białko do przyklejania skrzydełek

 

  • Lukier:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ok. 3,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • barwniki

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka zezowate sowy
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek oraz kakao. Stopniowo dodajemy do ciasta. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zostawiamy na chwilę aby "odpoczęło". Ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy duże i małe serca w takiej samej ilości. Mnie wyszło po 32 sztuki. Małe przecinamy na pół. U dużych odcinamy zwężoną część tą samą foremką. Odwracamy ciasteczka do góry nogami. Za pomocą białka przyklejamy skrzydełka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni prze 7-8 minut. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, żeby dobrze wystygły. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dosypujemy cukier puder. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być puszysty i błyszczący. Dzielimy na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Dekorowanie zaczynamy od zrobienia oczu. Na papierze do pieczenia rysujemy 64 kółka. Użyłam do tego tylki cukierniczej. Białym lukrem wypełniamy każde kółko. Czarnym robimy mniejsze i ponownie białym po małej kropce. Zostawiamy aż lukier dobrze wyschnie. Różowym kolorem dekorujemy skrzydełka. Żeby łatwiej było zrobić "piórka", odwracamy ciastko do góry nogami. Zaczynamy od szerszej części tułowia naszej sowy. Robimy niewielkie kropki tylko w jednym rzędzie. Każdą delikatnie rozmazujemy szpatułką o zaokrąglonej końcówce. Dla lepszego efektu powinniśmy wycierać ją dość często, aby pozostały na niej lukier nie przyklejał się. Postępujemy tak samo do dołu ciasteczka. Na końcu wypełniamy "uszy". Przyklejamy oczy. Z pomarańczowego lukru robimy dzióbki i pazurki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku.
Ciasteczka zezowate sowy
Z ciasta wycinamy duże i małe serca, które będą imitowały postać sowy.
Ciasteczka zezowate sowy
Za pomocą białka przyklejamy skrzydełka do tułowia.
Ciasteczka zezowate sowy
Na papierze do pieczenia robimy oczy z lukru.
Ciasteczka zezowate sowy
Każde ciastko dekorujemy wegług wzroru wybranymi kolorami.