Sposób przygotowania:
Ciasteczka UFO z wkładką orzechową.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,od-
-kroić ćwiartkę masła,a większą część dać na stolnicę i pokroić na
wiórki,zmieszać z mąką,zrobić dołek,wbić żółtka,dać cukier,cukier waniliowy i śmietanki słodkiej oraz szczyptę soli.Wyrobić wszyst-
-kie składniki i zagnieść,podsypać mąką.Rozwałkować na grubość
ok.1cm. i wykrawać szklanką odwróconą kółeczka.Orzechy lasko-
-we lub pistacjowe utłuc ze skorupek,wyjąć zawartość i pokruszyć nożem ostrym.Następnie kłaść kupkami na środek ciastek,smarując lekko białkiem wierzch ciasta.Układać w 3 cm.odstępie na wysmarowanej tłuszczem blasze i wsunąć do nag-
-rzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok.25 min.Po upieczeniu
ostudzić i oblewać zrobioną wcześniej polewą czekoladową lub ka-
-kaową.
-kroić ćwiartkę masła,a większą część dać na stolnicę i pokroić na
wiórki,zmieszać z mąką,zrobić dołek,wbić żółtka,dać cukier,cukier waniliowy i śmietanki słodkiej oraz szczyptę soli.Wyrobić wszyst-
-kie składniki i zagnieść,podsypać mąką.Rozwałkować na grubość
ok.1cm. i wykrawać szklanką odwróconą kółeczka.Orzechy lasko-
-we lub pistacjowe utłuc ze skorupek,wyjąć zawartość i pokruszyć nożem ostrym.Następnie kłaść kupkami na środek ciastek,smarując lekko białkiem wierzch ciasta.Układać w 3 cm.odstępie na wysmarowanej tłuszczem blasze i wsunąć do nag-
-rzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok.25 min.Po upieczeniu
ostudzić i oblewać zrobioną wcześniej polewą czekoladową lub ka-
-kaową.