wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Ciasteczka Włoskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasteczka z Włoch

Ciasteczka Włoskie

Składniki:

Ciasteczka Włoskie

 

  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki winiaku grappa
  • 400 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Włoskie
Rodzynki zalać grappą i odstawić na godzinę. Z  pozostałych składników zagniatamy ciasto. Do ciasta dodać osączone z winiaku rodzynki i wymieszać. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 15 minut. Upieczone odstawić, posypać cukrem pudrem.