Sposób przygotowania:
Ciasteczka z bakaliami
Mąkę przesiać prosto na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zsunąć na stos, zrobić wgłębienie, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, śmietankę-ile zabierze ciasto, aromat do ciasta waniliowy lub rumowy oraz obrane i posiekane bakalie wraz ze skórką pomarańczową. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce z pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę wyłożyć tylko pergaminem, bo ciasto ma w sobie dużo tłuszczu. Po wyjęciu go z lodówki rozwałkować niezbyt grubo i nie za cienko, następnie wykrawać foremkami różne kształty. Układać ciasteczka niedaleko siebie na blasze, posmarować lekko białkiem. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a ciastka zsunąć łopatką na tacę i piec następne.