marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka kruche są najbardziej lubiane i podawane na podwieczorki lub drugie śniadania. Można dodawać do ciasta przeróżne bakalie od wiórków kokosowych po kandyzowane owoce.

Ciasteczka z bakaliami

Składniki:

Ciasteczka z bakaliami

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • aromat rumowy lub waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 25 dag.siekanych daktyli,
  • 25 dag. siekanych orzechów laskowych lub mączka orzechowa,
  • 15 dag.smażonej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • białko do posmarowania,
  • arkusz pergaminu do formy.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z bakaliami
Mąkę przesiać prosto na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zsunąć na stos, zrobić wgłębienie, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, śmietankę-ile zabierze ciasto, aromat do ciasta waniliowy lub rumowy oraz obrane i posiekane bakalie wraz ze skórką pomarańczową. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce z pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę wyłożyć tylko pergaminem, bo ciasto ma w sobie dużo tłuszczu. Po wyjęciu go z lodówki rozwałkować niezbyt grubo i nie za cienko, następnie wykrawać foremkami różne kształty. Układać ciasteczka niedaleko siebie na blasze, posmarować lekko białkiem. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a ciastka zsunąć łopatką na tacę i piec następne.