SUPERPRZEPIS

Ucierane ciasteczka z orzechami

  • 6
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Ucierane ciasteczka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Pyszne ucierane ciasteczka z bakaliami posmakują wszystkim, nie tylko dzieciom.

Składniki:

Ucierane ciasteczka z orzechami

 

  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 40 dag maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • 5 dag białej czekolady
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie orzeszków w czekoladzie (kolorowej)

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasteczka z orzechami
W misce ucieramy masło z cukrem na krem do utartego masła dodajemy na zmianę po jednym jajku i po porcji mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki, migdały(które możemy wcześniej uprażyć na patelni, choć nie jest to konieczne)oraz obie czekolady pokrojone w dość duże kawałki, delikatnie wszystko wymieszać. Blaszki na których będziemy piec ciastka wysmarować tłuszczem i kłaść łyżką małe porcje ciasta które trzeba lekko rozpłaszczyć i rozciągnąć, nadając im w ten sposób kształt ciastek na koniec w każde ciastko poukładać orzeszki w czekoladzie lekko je wciskając. Piec około 15 minut w temp 180-190st, po upieczeniu ciastka zostawić jeszcze kilka minut na blaszce do przestudzenia i dopiero potem je delikatnie ściągać.
Ucierane ciasteczka z orzechami
Do utartego ciasta dodać rodzynki, migdały i czekoladę
Ucierane ciasteczka z orzechami
Kłaść łyżką prcje ciasta które trzeba delikatnie spłaszczyć.
Ucierane ciasteczka z orzechami
Na każdym ciasteczku ułożyć orzeszki lekko wciskając
Ucierane ciasteczka z orzechami
Po upieczeniu ciastka zostawić jeszcze kilka minut na blaszce