Sposób przygotowania:
Ciasteczka z białą czekoladą i bakaliami
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przesypujemy do miseczki, po czym topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy na puszystą masę. Po chwili dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy jajko. Gdy masło i cukier "pochłoną" jajko dodajemy żółtko oraz ostudzoną białą czekoladę. Jak składniki się połączą dodajemy do nich przesianą mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia pokrojone bakalie, kropelki czekoladowe oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Następnie z ciasta formujemy kulki lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w średniej wielkości odstępach.
Jeśli chcemy, by ciasteczka były okrągłe to proponuję robić większe odstępy.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy na puszystą masę. Po chwili dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy jajko. Gdy masło i cukier "pochłoną" jajko dodajemy żółtko oraz ostudzoną białą czekoladę. Jak składniki się połączą dodajemy do nich przesianą mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia pokrojone bakalie, kropelki czekoladowe oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Następnie z ciasta formujemy kulki lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w średniej wielkości odstępach.
Jeśli chcemy, by ciasteczka były okrągłe to proponuję robić większe odstępy.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut.