Sposób przygotowania:
Ciasteczka z bitą śmietaną w czekoladzie ciemnej
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Po wyjęciu spłaszczamy wałkiem i tworzymy cienki placek o grubości ok. 1 mm. Małą szklanką wycinamy kółeczka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciastka władamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 min na jasno słomkowy kolor.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do głębokiego naczynia. Miksujemy krótką chwilę po czym dodajemy 3 op. śmietan-fix. Ubijamy mikserem do sztywności.
Margarynę rozgrzewamy w rondelku i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na parę minut do ostygnięcia, po czym na nie łyżeczką nakładamy bita śmietanę.
Na koniec polewamy masą czekoladowa. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciastka władamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 min na jasno słomkowy kolor.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do głębokiego naczynia. Miksujemy krótką chwilę po czym dodajemy 3 op. śmietan-fix. Ubijamy mikserem do sztywności.
Margarynę rozgrzewamy w rondelku i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na parę minut do ostygnięcia, po czym na nie łyżeczką nakładamy bita śmietanę.
Na koniec polewamy masą czekoladowa. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.