szybkoismacznie

szybkoismacznie

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasteczka z bitą śmietaną w czekoladzie ciemnej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, domowe ciasteczka, uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Idealne do porannej kawy, dzięki którym dzień staje się słodszy.

Ciasteczka z bitą śmietaną w czekoladzie ciemnej

Składniki:

Ciasteczka z bitą śmietaną w czekoladzie ciemnej

Ciasto:

Śmietana:

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka ciemnej czekolady,
  • 20 dag margaryny.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z bitą śmietaną w czekoladzie ciemnej
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Po wyjęciu spłaszczamy wałkiem i tworzymy cienki placek o grubości ok. 1 mm. Małą szklanką wycinamy kółeczka.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciastka władamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 min na jasno słomkowy kolor.

Schłodzoną śmietanę wlewamy do głębokiego naczynia. Miksujemy krótką chwilę po czym dodajemy 3 op. śmietan-fix. Ubijamy mikserem do sztywności.

Margarynę rozgrzewamy w rondelku i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na parę minut do ostygnięcia, po czym na nie łyżeczką nakładamy bita śmietanę.

Na koniec polewamy masą czekoladowa. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.