reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rurki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Święta tuż tuż i czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. U nas najszybciej, obok oczywiście sernika i makowca znikają ciasteczka.

Rurki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rurki z bitą śmietaną

 

  • Składniki na 22 rurki

 

 

 

  • 1 duże lub 2 małe jajka

 

  • 5-4 łyżki śmietany ( odpowiednio do jaj)

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo

 

  • 1 żółtko

 

  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Rurki z bitą śmietaną
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę, zimne masło i siekamy na bardzo drobne kawałki nożem. Robimy kopczyk z dziurką w środku, dodajemy jajko ( jajka) i śmietanę. Pomagając sobie na początku nożem, potem już ręcznie szybko, ale bardzo dokładnie zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do woreczki i do lodówki na minimum 1 godzinę. Stolnicę lekko posypujemy mąką. Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm i kroimy na paseczki o szerokości 1-1,5 centymetra. Zwijamy na foremki do rurek, lekko wysmarowane tłuszczem, zaczynając od węższej strony i kończąc około 1 cm końca- inaczej źle się ściąga z foremki gotowe rurki. Nawinięte ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem i obtaczamy w cukrze trzcinowym. Układamy na blasze na płasko, inaczej cala rurka nam spłynie :) zostawiając pomiędzy trochę miejsca, ciasteczka lekko rosną Pieczemy w temperaturze 200 stC na złoty kolor- około 15 minut. Ciasteczka ściągamy gdy są jeszcze ciepłe, zimne mogą się nam połamać, Smacznego:)
Rurki z bitą śmietaną
Etap 1ciasto wałkujemy nagrubość 2-3 milimetrów
Rurki z bitą śmietaną
Etap 2nawijamy na wysmarowane foremki tak by paseczki zachodziły na siebie
Rurki z bitą śmietaną
Etap 3Każdą smarujemy rozkłuconym żółtkiem i obtaczamy w cukrze trzcinowym

Tagi:

jajko jajka