Sposób przygotowania:
Rurki z bitą śmietaną
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę, zimne masło i siekamy na bardzo drobne kawałki nożem. Robimy kopczyk z dziurką w środku, dodajemy jajko ( jajka) i śmietanę. Pomagając sobie na początku nożem, potem już ręcznie szybko, ale bardzo dokładnie zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do woreczki i do lodówki na minimum 1 godzinę. Stolnicę lekko posypujemy mąką. Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm i kroimy na paseczki o szerokości 1-1,5 centymetra. Zwijamy na foremki do rurek, lekko wysmarowane tłuszczem, zaczynając od węższej strony i kończąc około 1 cm końca- inaczej źle się ściąga z foremki gotowe rurki. Nawinięte ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem i obtaczamy w cukrze trzcinowym. Układamy na blasze na płasko, inaczej cala rurka nam spłynie :) zostawiając pomiędzy trochę miejsca, ciasteczka lekko rosną Pieczemy w temperaturze 200 stC na złoty kolor- około 15 minut. Ciasteczka ściągamy gdy są jeszcze ciepłe, zimne mogą się nam połamać, Smacznego:)