SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z budyniu malinowego

  • 3
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Ciasteczka z budyniu malinowego Więcej zdjęć (3)

Ciasteczka robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają:)

Składniki:

Ciasteczka z budyniu malinowego

 

  • 300g mąki pszennej (ja używam 405)
  • 220g margaryny
  • 150g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 budynie malinowe
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z budyniu malinowego
Mąkę, cukier puder proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać dobrze schodzoną i drobno pokrojoną margarynę oraz żółtka z odrobiną barwnika w proszku. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Dzięki temu margaryna nie zacznie mam się topić pod wpływem ciepła naszych rąk, a co za tym idzie nie będziemy musieli dodawać więcej mąki.



Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm i za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut.



Z tej porcji wychodzą trzy-cztery duże blachy ciastek.
Ciasteczka z budyniu malinowego
Za składników należy szybko zagnieść gładkie ciasto
Ciasteczka z budyniu malinowego
za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać ciasteczka