Sposób przygotowania:
Ciasteczka z czekoladową dekoracją
Do miski przesiać mąkę dodać cukier puder i cukier waniliowy; całość wymieszać. Dodać kawałki masła oraz jajko. Całość posiekać a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 4-5 milimetrów i wycinamy kółka. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut temperaturze 180 stopni. Ciastka studzimy. Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy i wkładamy do garnka który umieszczamy nad parą tzn. garnuszek stawiamy na większy w którym jest gorąca woda. Czekamy aż się stopi od czasu do czasu mieszamy, ogrzewamy jeszcze chwilę. Odstawiamy naczynie na kilka minut aby czekolada nieco przestygła i ponownie ją ogrzewamy nad parą. Czekoladę wlewamy do foremek silikonowych (foremek nie smarujemy). Jeżeli foremki są głębokie do wypełniamy je do ok. ¾ wysokości foremki. Pozostawiamy ok. 1 łyżkę czekolady. Foremki odstawiamy do stężenia, najlepiej na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy czekoladki z foremek. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy nad parą i robimy niewielki kleks na każdym ciastku, przyklejamy czekoladkę. Z tej porcji czekolady otrzymujemy ok. 30 czekoladek. SMACZNEGO! Uwaga! Pozostałe ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku i wykorzystujemy do dalszej dekoracji czekoladą.
weranda