Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszny! Jego smak bardzo pozytywnie zaskoczył mnie i moją rodzinę. Kasza jest delikatnie wyczuwalna jedynie w strukturze, sernik jest kremowy, lekko słodki, przełamany kwaskową żurawiną. Polecam!

Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Kaszę ugotować w niewolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać. Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły. Dodać wystudzoną kaszę gryczaną (białą, niepaloną), wymieszać dokładnie. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową. Żurawinę umyć, osuszyć dokładnie. Rozsypać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno wstawić blaszkę z wrzątkiem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze godzinę. Wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać.
Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły.
Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Dodać wystudzoną kaszę gryczaną (białą, niepaloną), wymieszać dokładnie. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową.