Sposób przygotowania:
Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Kaszę ugotować w niewolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać. Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły. Dodać wystudzoną kaszę gryczaną (białą, niepaloną), wymieszać dokładnie. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową. Żurawinę umyć, osuszyć dokładnie. Rozsypać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno wstawić blaszkę z wrzątkiem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze godzinę. Wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Mniam1
Alex_M
kasza niepalona nie dominuje smakiem, ale sprawia, że masa serowa jest 'ciekawa'... eksperyment się powiódł ;)