Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1255]

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja na pożywny oraz syty posiłek. Są naprawdę smaczne i wypełnione mnóstwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw

Składniki:

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw

Około 13 sztuk:

  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy (można użyć konserwowej)
  • 100 g ugotowanych na parze warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchew)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 szczypta sody (solidna)
  • papryka słodka
  • sól (u mnie prowansalska)
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw

Blendowanie:

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw
Warzywa można również drobniutko pokroić.

Masa:

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw
Masę na placki należy doprawić do smaku.

Do zblendowanych składników dodać żółtko, czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną.
Na końcu całość połączyć z białkiem ubitym na sztywną pianę.
Masę doprawić według wlasnego smaku.

Smażenie:

Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzyw
Placuszki powinny być odrobinę zarumienione.

Placuszki smażyć na odrobinie rozgrzanego tłuszczu - z obu stron do zarumienienia się.