Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1642]

Ciasteczka z makiem i kandyzowaną porzeczką czarną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na świąteczny stół polecam pyszne i idealnie kruche ciasteczka. Obłędnie pachną i tak samo smakują. Gotowe w godzinkę wraz z pieczeniem. Z tej receptury wychodzi dwie blaszki. Ciasteczka długo zachowują świeżość. Kto takie smaki to polecam.

Ciasteczka z makiem i kandyzowaną porzeczką czarną

Składniki:

Ciasteczka z makiem i kandyzowaną porzeczką czarną

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki sypkiego maku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem i kandyzowaną porzeczką czarną
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy porzeczkę kandyzowaną i ponownie zagniatamy.

2. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. 
Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tego przepisu wychodzi około 2 blaszki ciastek.